Keltető

Mező

Minden, ami marketingkutatás, piackutatás, közvélemény kutatás, online kutatás, személyes és telefonos adatfelvétel.

Marketing és kutatás mindenkinek: piackutatóknak, marketingeseknek, tanároknak és diákoknak egyaránt hírek, elemzések, marketingadatok és videók egy helyen összegyűjtve.

Sajtóközlemény+vélemény: Szakmai összefogás a minőségi piackutatásért

2008.12.18. 10:01 :: Field Castro

2008. december 9-én tizenhat piackutató cég összefogásával megalakult a PIXER a Minőségi Piackutatásért Egyesület. Az iparági kezdeményezés célja a piackutatás presztízsének javítása valós eszközökkel és innovatív megoldásokkal. A szervezet a kvalitatív kutatási módszerek megbízhatóságát növelő új minőségbiztosítási szoftver működtetésével segíti a piackutató cégek és kérdezőbiztosaik szervezési- ellenőrzési munkáját.

 
A minőségbiztosítási rendszer kialakítását a Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ) indította 2008 márciusában. A szoftver fejlesztését a PMSZ koordinálta. A szervezeti keret kialakításában, a rendszer paramétereinek véglegesítésében, illetve tesztelésében a Professzionális Piackutatók Társasága (PPT), illetve szervezeten kívüli piackutató cégek is részt vesznek. A jogi és adatvédelmi háttér megteremtése után széles körű tesztüzem következik, majd 2009 februárjától valamennyi csatlakozó kutatócég bevezeti az alkalmazást. A PIXER (Piackutatók Iparági Kvalitatív Szervezési Ellenőrző Rendszere) mind a szakma, mind az ügyféloldal számára komoly előrelépést és garanciát jelent a kvalitatív kutatások minőségbiztosítása területén.
 
„A rendszer fő célja a kvalitatív kutatások, jellemzően a fókuszcsoportok résztvevőinek nyilvántartása és ellenőrzése, valamint a szervezést végző kérdezőbiztosok munkájának felügyelete, értékelése. A PIXER online szoftver segítségével a piackutató ügynökségek szervezői, illetve a minőségbiztosításért felelős munkatársai már az előszervezés során ellenőrizhetik a fókuszcsoportra felkért személyek „válaszadói múltját”, még napokkal a fókuszcsoport előtt kiszűrve a „professzionális válaszadókat”, az ún. csoportlakókat. Így a kutatásban csak az ügyféllel egyeztetett feltételeknek megfelelő személyek vehetnek részt, mert a rendszer kiküszöböli a véletlen ismétléseket és az esetleges visszaéléseket. Korábban ezt a kutatócégek csak „házon belül” tehették meg; a más ügynökségeknél már megfordult válaszadók kiszűrésére az új, iparági szintű szoftver először ad lehetőséget. Természetesen a rendszer hátterét adatvédelmi szempontból is körültekintően alakítottuk ki, amely maradéktalanul megfelel a törvényi és a kutatásetikai szabályoknak. Úgy gondolom, hogy ezzel a hazánkban teljesen új iparági kezdeményezéssel a piackutatás szakmai színvonala, megítélése, a rendszert használó cégek presztízse és a megbízók bizalma is növekedni fog” – mondta el Klenovszki János, az Egyesült elnöke, azt is hozzátéve, hogy a rendszer minden egyes fókuszcsoportra igazolást állít ki, a Megbízók számára, akik ezt közvetlenül az online rendszerben is megtekinthetik.
 
 
A PIXER a Minőségi Piackutatásért Egyesület a minőségi piackutatás érdekében történő tényleges cselekvést tekinti fő feladatának. Az elkészült szoftver komoly segítséget jelent a kvalitatív kutatást végzőknek a professzionális válaszadók kiszűrésére, másrészről pedig ellenőrzési lehetőséget biztosít a megbízók számára, akik nyomon tudják követni, hogy a szolgáltató vállalatok eljárásai megfelelnek-e az iparági és az ügyfelek által támasztott elvárásoknak. A PIXER Egyesület továbbra is nyitott, így bármely, a szakma presztízsének emelése iránt elkötelezett kvalitatív kutatásokat folytató cégnek lehetősége van a csatlakozásra.
 
Mádi Hajnalka, a Sanoma Budapest piacelemzési osztályvezetője elmondta, hogy egy új, a minőségi munkavégzést támogató rendszer bevezetése a Sanoma számára is kiváltképp fontos. A médiapiacon a kvalitatív kutatások különös jelentőséggel bírnak. A Sanoma Budapestnél a termékfejlesztési folyamatoknak szerves része a fogyasztói megkérdezés. Döntést azonban kizárólag magas minőségű kutatások tudnak megalapozni. Ezért a Sanoma Budapest támogat minden olyan kezdeményezést, ami a kutatások színvonalát tovább emelheti.
 
 
Jakab Áron, a PMSZ elnöke, a BellResearch kommunikációs igazgatója a kezdeményezésről a következőket mondta:
„Egy éve a szervezet megújítását és aktív, szolgáltató PMSZ létrehozását tűztük ki, amely gyakorlati eszközökkel segíti a szakma fejlődését. A Szövetség előremutató kezdeményezése – amely egy széles körű minőségbiztosítási rendszer első eleme – a kutatók és az ügyfelek közös érdekeit szolgálja. Az összefogás bebizonyította a szakma eltökéltségét és együttes erejét, örülök, hogy a PIXER-be széles körben sikerült kutatócégeket bevonnunk. Bízom benne, hogy hamarosan a piac minden olyan szereplője csatlakozik, amely a PMSZ-hez hasonlóan a minőségi kutatás mellett kötelezi el magát.”
 
 
Juhász Ferenc a Millward Brown üzemeltetési igazgatója és a PIXER egyesület elnökségi tagja szerint:
A Millward Brown az elsők között csatlakozott ehhez a remek kezdeményezéshez, ezzel is hitet téve a minőségi piackutatáson alapuló tanácsadás és az ügyfél központúság mellett. A szakma alapvető érdeke, hogy megbízható forrásokból származó adatokat, precíz, professzionális módszerekkel feldolgozva, elemezve segítsük ügyfeleink döntéseit. Ez a manapság ritkán tapasztalható összefogás jó példája annak, hogyan is lehet egy szakma presztízsét és elismertségét növelni, annak ellenére, hogy az alapító cégek javarészt versenytársai egymásnak. Remélem, hogy hamarosan tovább tudjuk fejleszteni a rendszert az adatfelvétel egyéb területeire is.
 
Hoffmann Márta, a Research International Hoffmann stratégiai igazgatója, a PPT elnökségi tagja elmondta: „Ennek a rendszernek az igénye már jó pár éve megteremtődött, az iparág professzionális működésének elengedhetetlen kelléke lesz. Tudomásunk szerint hasonlóan átfogó és objektív rendszer nemzetközileg is újdonságnak számít – remélhetőleg gyorsan és hatékonyan leszünk képesek a kvalitatív terepmunka színvonalát növelni a segítségével. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a rendszer maga csupán eszköz. Az eredményesség a működtetés minőségében rejlik: ehhez pedig a résztvevő cégek napi szintű, precíz, állandó közreműködése szükséges.”
 
 
PIXER a Minőségi Piackutatásért Egyesületet a következő 16 cég alapította:

 

 

Vélemény:

17 év óta másodszor gondolom, hogy a piackutatói szakma végre tesz valamit azért, hogy presztízsük javuljon. Gratulálok.

 

ui. Köszönöm az átküldött sajtóközleményt.

2 komment

Címkék: vélemény sajtóközlemény szonda kvalitatív nrc gfk szinapszis median millwardbrown tns masmi acnielsen bmb synovate avenew bellresearcher cognative imas hri

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr32828663

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Mi történt 2008-ban? at Rabbit | online media blog 2008.12.26. 21:15:31

[...]Összefognak a piackutatók a minőségi piackutatásért (Kutatás blog) Aktuális WIP jelentés - minden 2. felnőttet[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forecast Research - www.forecast.hu · http://piackutatas.blog.hu 2008.12.18. 14:49:17

Arról lehet tudni valamit, hogyan (milyen feltételekkel, milyen költség mellett, stb.) lehet ehhez a rendszerhez csatlakozni?

Mennyire zárt a rendszer? - arra gondolok, hogy üzleti okokból nem lenne jó, ha pl. a konkurensek is nyomon tudnák követni egymás tevékenységét, ki/mikor/milyen gyakran/milyen megbízónak végzett ilyen kutatást?

További információk hol találhatóak?

Field Castro · http://kutatas.blog.hu 2008.12.18. 16:13:27

A sajtóközlemény alján még ez volt:

További információ:

Klenovszki János
PIXER a Minőségi Piackutatásért Egyesület elnöke

E-mail: klenovszki.janos@pixer.hu