Keltető

Mező

Minden, ami marketingkutatás, piackutatás, közvélemény kutatás, online kutatás, személyes és telefonos adatfelvétel.

Marketing és kutatás mindenkinek: piackutatóknak, marketingeseknek, tanároknak és diákoknak egyaránt hírek, elemzések, marketingadatok és videók egy helyen összegyűjtve.

Azért írok szakmai blogot mert... válaszol Forecast Research (piackutatas.blog.hu)

2008.12.23. 10:10 :: Field Castro

A Piackutatás blog elindítása teljesen tudatos volt részünkről. Mivel a blog – nem titkoltan – céges blog, így nyilvánvalóan üzleti céljaink (is) vannak vele: új ügyfelek, új megbízások szerzése, szakmai reputáció építése, image-formálás meglévő ügyfeleink előtt, a cégnevünk és kutatóink nevének ismertté tétele (elsősorban potenciális vásárlóink előtt), hogy csak a legfontosabbakat említsem. És természetesen a szakma vérkeringésébe is szeretnénk jobban bekapcsolódni az eddigiekhez képest, ami nem könnyű feladat egy kisebb cég számára – egy blog erre nagyszerű lehetőséget kínál! (Ismerek természetesen olyan véleményeket is, hogy a blog – mint platform – nem alkalmas a fenti célok elérésére. Nagyon nem értek ezzel egyet, bár az igaz, hogy nehezen mérhetőek az eredmények – de attól még vannak! Az viszont igaz, hogy ez türelemjáték, nem hónapok, de évek kellenek bizonyos célok érvényesítéséhez.)

Keresőmarketing – SEO – szempontjaink is voltak, kár lenne tagadni. Ezt a célt – a fentiekkel szemben – viszonylag könnyen és gyorsan el lehet érni, de azt hozzá kell tennem, hogy eltöltöttem néhány (sokszor) 10 órát SEO fórumok tanulmányozásával... Végső soron persze a SEO is csak azt a célt szolgálja (ebből a szempontból nézve nem is cél, csak eszköz), hogy többen megtaláljanak minket a keresőkből érkezve, nagyobb ismertség, több konverzió... Egyébként az a tény, hogy üzleti céljaink vannak a bloggal (és ezt nem titkoljuk), tapasztalatom szerint időnként dühöt és ellenszenvet vált ki néhány emberből – itt kimondottan nem a szakmabeli társblogokra, azok szerzőire gondolok, velük jó a kapcsolatunk és az együttműködésből csak profitálhatunk mindannyian, másokról van szó, de ezt inkább hagyjuk... Szerintem egy céges blog esetében az üzleti célok nemcsak lehetségesek, hanem törvényszerűek is. Ha valaki csak úgy blogolgat, rendben van. De miért lenne baj, ha mások üzletépítésre is használni akarják? Fel nem foghatom.

Ezek voltak az induláskori motivációk. Aztán ehhez szép lassan egyebek is társultak. A blog szerkesztése kimondottan kreatív tevékenység, témaválasztás, anyaggyűjtés, képkeresés. Mintha egy újságot szerkesztenék, nagyon élvezem – ez is motivál ma már. Megtanultam a különféle képmanipuláló szoftverek használatát, újabban pedig alapszinten vágni, feliratozni videóanyagokat (nemsokára egy postnál alkalmam lesz ki is próbálni a tudásomat) – mindezzel szegényebb lennék a blog nélkül. Az elmúlt 2 évben arra is rájöttem, hogy a blog – bizonyos mértékben persze – szakmai véleményformálásra is alkalmas, kell ennél nagyobb motiváció bárkinek? Blogolás közben az ember új ismereteket szerez, tágul a látóköre, megismer a sajátjával ellentétes álláspontokat, vitatkozik, kapcsolatokat épít, saját maga is változik... Mindez motiváló erővel bír.

A blogot egyébként 2 éve indítottuk (a blog.hu indulása után alig néhány hónappal), akkor a mienken kívül egyetlen olyan blog sem volt, amely kimondottan piackutatással vagy annak egy területével foglalkozott volna. Tudtam persze, hogy ez nem lesz mindig így, meg is jelentek a követők, bár kicsit később, mint tippeltem. Kezdetben ennek – nem tagadom – nem örültem, de nagyon rövid idő alatt megváltozott a véleményem, ma már nem így gondolom. Megtapasztaltam ugyanis, hogy mindannyian profitálunk ebből a helyzetből, forgalmat generálunk egymás számára, kapcsolatok épülnek... Nem kell tehát félni egymás linkelésétől vagy a „konkurencia” beengedésétől a saját blogba – azt hiszem ebben élen járunk. Egyszerűen a klasszikus „cipőboltos” marketingszabály érvényesül, miszerint ha egy cipőbolt mellé megnyit még 2 másik, akkor nemhogy csökkenne a forgalmuk, hanem növekedni fog! Én ebben hiszek. Üzleti érdekek, célok persze időnként kíméletlenül ütközhetnek (erről a blog olvasók nem feltétlenül tudnak), de ez nem zárja ki a korrekt és jó viszonyt. Összességében még így is kevés szakmai blog van ezen a területen, még több is elférne.

A Piackutatás blog egyébként kevésbé blogszerű, mint ez a blog vagy Robesz blogja. Ennek az oka pedig az, hogy én valójában sokkal szívesebben szerkesztenék egy piackutatással foglalkozó hírportált, ahol hírek, cikkek, tudósítások, interjúk lennének inkább jellemzőek, kevésbé a blogszerű eszmefuttatások. Ez valószínűleg tükröződik is a blogunkban. Mondjuk úgy, hogy ez egy ingyenes és kényelmesen használható platform, ezért van blogunk... Egy hírportál üzemeltetése is megoldható lenne, úgy gondolom, minimálisan havi 1,5-2 millió forintból...úgyhogy marad a blog... Egy olyan blog, amelynek éppen ez adhatja az egyediségét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: blog

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr74830506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása