Keltető

Mező

Minden, ami marketingkutatás, piackutatás, közvélemény kutatás, online kutatás, személyes és telefonos adatfelvétel.

Marketing és kutatás mindenkinek: piackutatóknak, marketingeseknek, tanároknak és diákoknak egyaránt hírek, elemzések, marketingadatok és videók egy helyen összegyűjtve.

A piackutatók világa érdekes világ

2008.11.11. 16:58 :: Field Castro

Napi szinten beszélgetek - mondjuk úgy, hogy dolgozok - különböző piackutató cégek munkatársaival és mondhatom a piackutatók világa egy érdekes világ. Kicsi, könnyen átjárható világ ez, egy olyan ahol pár óra alatt a legérdekesebb hírek és pletykák is eljutnak az emberhez. Még 2008 elején látott napvilágot az a hír, hogy: „a PMSZ közel fél éve tartó válságát követően kettészakad a magyar piackutató szakma” (http://www.kreativ.hu/cikk.php?id=21164). PMSZ? Az meg mi? Tették fel páran a szakmabeliek közül? Van a piackutatóknak szakmai szervezete, hökkentünk meg néhányan. Pár telefon után már világossá vált a kép. Igen van: a Piackutatók Magyarországi Szövetsége az, amelyből akkor hat cég kivált és megalakította a PPT-t, a Professzionális Piackutatók „zárt” Társaságát. Zárt, mert maguk közé nem vesznek fel új tagokat.


„Én személy szerint sajnálom azokat a nagy és szerintem professzionálisan dolgozó cégeket pl. ACNielsen, Millward Brown és még sorolhatnám…, amelyek, a hat cég szerint nem professzionális munkát végeznek, de hát legyen ez azon cégek problémája, amelyek nem tagjai a PPT-nek. Ha őket nem zavarja ez a kirekesztő önmegnevezés, minket sem zavar, hiszen mi tudjuk kik mire képesek és továbbra is dolgozunk velük, bármelyik szakmai szervezetnek a tagjai vagy éppen nem tagjai. „

 

Tehát kettészakadt a szakma, amelynek okaként a cikk a következőket írta: „a kisebb és a nagy vállalatok közötti érdekellentétek, a minőségellenőrzési rendszer bevezetésének elmaradása valamint a PMSZ általánosan elismert tehetetlensége voltak...”  Hoppá! Minőségellenőrző rendszer!? Ez már minket is érint gondoltuk többen és kezdtük figyelni, várni a híreket, hogy hátha történik valami, ha már ilyen „forradalmi változások” vannak a mi kis szakmánkban. Vártuk, vártuk a híreket a PPT cégektől, de csak nem történt semmi.


De a minap egy új információ jutott el hozzám, de nem a PPT-től, hanem a PMSZ háza tájáról. Valami új rendszert fejlesztett ki a PPT által „tehetetlennek” titulált PMSZ, egy olyan szoftvert, amely segítségével kiszűrhetőek lesznek azok az etikátlan válaszadók, akik rendszeresen részt vesznek fókuszcsoportos kutatásokon. A rendszer még tesztelés alatt van, ezért nem is erősítette meg senki hivatalosan a hírt - úgyhogy ez most egy nem hivatalos hír. Annyit azonban megtudtam, hogy ez nem egy zárt, csak PMSZ tagoknak szóló rendszer, hanem ez egy olyan nyitott kezdeményezés, amelyhez akár a PPT-hez tartozó piackutató cégek is csatlakozhatnak majd a hivatalos tesztidőszak befejezése után.


Már nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a rendszer működik-e és használni fogják-e a piackutatók szervezőik, válaszadóik ellenőrzésre. Én bízom benne, hogy a piackutató cégek képesek lesznek egy olyan szervezeteken átívelő minőségbiztosítási rendszert kidolgozni, amely segítségével mi megrendelők nemcsak hisszük, de tudni is fogjuk, hogy mely cégek végeznek ténylegesen professzionális kvalitatív, kvantitatív piackutatásokat. 
 

A piackutatók világa érdekes világ, de nem különbözik semmilyen másik szakma világától. Úgy tűnik, hogy „forradalom” kellett ahhoz, hogy elkezdődjön valamiféle minőségbiztosítás, szakmai önszabályozás, megtisztulás. Egy új szervezetnek kellett létrejönnie ahhoz, hogy a régi elkezdjen dolgozni!? Ha ez így van, akkor már csak egy kérdés merül fel bennem: Melyik szervezetben ülnek az igazi forradalmárok?

Szólj hozzá!

Címkék: piackutatás fókuszcsoport kvalitatív pmsz ppt millwardbrown minőségi piackutatás acnielsen

A bejegyzés trackback címe:

https://kutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr72763677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása